Ennyit ér az olajszűrő

A legjobb motorolaj kiválasztása nehéz kérdés.

Mi is foglalkoztunk már ezzel a témával részletesen, de számtalan helyen lehet még cikkeket olvasni, videókat nézni, vagy hosszas beszélgetéseket hallgatni arról, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó motorolajnak, és minek kell megfelelnie.

A probléma viszont az, hogy az olajszűrők már nem kapnak ilyen figyelmet, holott ezek nélkül még a legkiválóbb minőségű olajok sem érnek sokat.

Nézzünk most néhány tudnivalót ezekkel kapcsolatban, hogy tisztább legyen a kép! 

Szánj időt és pénzt az olajszűrőre!

Ha az autó karbantartása során már amúgy is szóba kerül az olajcsere, akkor mindenképp érdemes az olajszűrőt is ellenőrizni, hiszen rengeteg egyéb alkatrész (például a motor, vagy a sebességváltó) épsége múlik ennek a helyes működésén.

Egy belsőégésű motorban (ahogy egyébként a neve is mutatja) nem alacsony hőmérsékletnek kell ellenállnia a különböző alkatrészeknek, és ebben nagyon komoly segítséget jelent nekik a megfelelő minőségű motorolaj.

A különböző adalékoknak köszönhetően a motorolaj már messze többet jelent egy kenőanyagnál: többek között abban is segít, hogy a hőt elvezesse a komoly terhelésnek kitett részekről, valamint hogy gátolja az oxidációt.

Azonban (ahogy a világon minden) a folyamatos használat miatt idővel ez is elhasználódik, főként a különböző szennyeződések miatt – ezt igyekszik az olajszűrő minél inkább megakadályozni, de örökké ő sem képes visszatartani kormot, fémkopadékot, és számtalan más anyagot. 

Fontos: az árak nem sokat fognak elárulni

Fontos: az árak nem sokat fognak elárulni

Talán a legérdekesebb tény a szűrőkkel kapcsolatban, hogy az árak nem fognak segítséget nyújtani a választáskor.

Az a helyzet, hogy az esetek nagy többségében nincsenek olyan nagy különbségek a kiváló minőségű, és a silányabb olajszűrők között a költségek szempontjából, pedig a minőségbeli eltérések ezt nagyon gyakran megkövetelnék.

Ettől függetlenül elmondható, hogy még a drágább szűrők se követelnek nagyobb befektetést pár ezer forintnál – viszont az autód motorját mentheted meg velük, szóval egy több százezres költségtől óvhatod meg magad, ha veszed a fáradtságot, hogy kellő időközönként cseréled.

Ha itt van tehát a tavaszi vagy őszi karbantartás ideje, akkor mindenképp vess egy pillantást az olajszűrőre is: se fáradtságot, se komoly pénzeket nem jelent, ha cserélni kell, viszont legalább nyugodt szívvel ülhetsz be ezután is a volán mögé, tudván, hogy ott, a motorháztető alatt minden a lehető legnagyobb biztonságban van. 

Stick It!